10 praktische tips om direct geld te besparen

Geld besparen begint bij bewustwording van je uitgaven. Door kritisch te kijken naar vaste lasten, dagelijkse gewoontes en impulsaankopen is er vaak meer mogelijk dan gedacht. Deze 10 tips helpen bij het besparen van geld in het dagelijks leven.
1. Analyseer je abonnementen op geld te besparen
Veel mensen hebben meer abonnementen dan nodig, zoals op streamingdiensten, tijdschriften of mobiele data. Zet alle abonnementen op een rij, kijk wat echt wordt gebruikt en zeg de rest op. Ook het verlagen van bundels (zoals minder mobiele data) kan direct geld opleveren.
2. Deel abonnementen om geld te besparen
Veel diensten bieden familie- of gedeelde accounts aan. Door bijvoorbeeld een Spotify- of Netflix abonnement te delen met iemand anders, wordt de maandelijkse bijdrage gehalveerd of nog lager. Controleer wel de gebruiksvoorwaarden van de aanbieder.
3. Vergelijk zorgverzekeringen
Aan het eind van het jaar is het slim om zorgverzekeringen te vergelijken. Niet alle aanvullende pakketten zijn voor iedereen nuttig. Wie bijvoorbeeld geen fysiotherapie of tandartsbehandelingen nodig heeft, kan deze extra’s laten vallen. Het vooruitbetalen van het eigen risico kan in sommige gevallen financieel voordelig uitpakken.
4. Gebruik energietools
Bijna alle energieleveranciers bieden een tool aan om het energieverbruik inzichtelijk te maken. Door slim te verwarmen, apparaten niet onnodig te laten aanstaan en gebruik te maken van energiezuinige verlichting, kan er flink bespaard worden. Wie merkt dat het verbruik daalt, kan het maandbedrag laten aanpassen.
5. Plan je boodschappen
Dagelijks boodschappen doen is vaak duurder dan één keer per week gericht inkopen. Maak een weekmenu en bijbehorende boodschappenlijst. Categoriseer deze bijvoorbeeld op:
- Vers: groenten en fruit
- Zuivel en eieren
- Brood en graanproducten
- Blik- en voorraadproducten
- Schoonmaak en verzorging
Dit voorkomt impulsaankopen en scheelt op de lange termijn veel geld.
6. Vermijd online verleidingen
Online shoppen kan verleidelijk zijn. Door vooraf te bedenken of een aankoop echt nodig is, ontstaat er meer financiële rust. Laat producten een paar dagen in het winkelmandje staan om de urgentie te toetsen.
7. Spaar kleingeld
Kleingeld wordt vaak vergeten of uitgegeven aan kleine, onnodige dingen. Een fysieke spaarpot helpt hierbij. Wanneer deze vol is, kan het bedrag worden gestort of gebruikt worden voor een specifiek doel.

8. Beperk het gebruik van de droger
Een droger verbruikt veel energie. Door kleding aan een droogrek te hangen en alleen handdoeken en beddengoed te drogen, daalt het energieverbruik aanzienlijk. Was bij voorkeur tijdens de daluren, zoals ’s nachts of in het weekend, mits het veilig is.
9. Kies bewust vervoer
Brandstofprijzen kunnen flink drukken op het maandbudget. Kies vaker voor de fiets, het openbaar vervoer of carpoolen. Naast de financiële besparing is dit ook beter voor het milieu en de gezondheid.
10. Spaar met een doel
Door een concreet spaardoel te stellen, wordt sparen overzichtelijker. Begin bijvoorbeeld met een bedrag van 5 of 10 euro per week. Een eenvoudig spaarplan helpt om dit doel stap voor stap te bereiken. Printbare spaarplannen of spaardoelenlijsten kunnen hierbij ondersteunen.
Lees ook: Hoe kun je besparen op je verzekeringen
Leuk artikel zeg.
Wij delen ook een paar abonnementen.
We trachten goed op ons energieverbruik te letten door onder andere weinig de droogkast te gebruiken.
Dat extra spaarbudget vind ik wel een leuke om te doen, zeg.
Daar ga ik dit weekend wel even werk van maken.
Op dit moment is mijn grootste spaarmethode het feit dat ik nu gestopt ben met roken.
Zo ben ik ook vaak bezig om te kijken waar er voordeeltjes te halen zijn. Al die kleine bedragen tellen stiekem best snel op!
Wij hebben geen droger in huis, alles gaat alleen met de wasmachine
Wat een leuk artikel en wat een goede tips!! Wij geven eigenlijk teveel geld uit aan boodschappen en eten bestellen. Daar proberen we nu echt mee te minderen en dat bespaart zoveeeeel! Voor onze dochter sparen we trouwens automatisch.
Vooral de tips van abonnementen spreken me erg aan. Zo deel ik mijn Netflix abonnement met mijn kinderen. Helaas heb ik daar zelf dan geen financieel voordeel van ; ) Maar goed, mijn kinderen wel. Tijdschrift abonnementen heb ik inmiddels allemaal wegbezuinigd. Die leen ik nu in de bieb.
Handige tips! Ik probeer nu niet te vaak boodschappen te doen en ik denk inderdaad dat dat behoorlijk wat geld scheelt. Zeker omdat ik altijd meer koop dan dat er op mijn lijstje staat…
Een extra spaarbudget ga ik volgend jaar doen. Altijd handig. Mij tv abonnement heb ik in 2020 al buiten gegooid. Hier alleen internet en Netflix. Kijk heel weinig tv.
Handige tips! Ik let goed op onze uitgaven. Alle kleine beetjes helpen sowieso 👌
Abonnementen bekijken en vergelijken is handig! Ook samen delen. Dat je je eigen risico betaald is ook handig trouwens. En de reclamefolder kan je gebruiken voor boodschappen. Bovendien zou ik ook wel een spaarpot willen net als een extra spaarbudget
Wat een leuke tips! Helaas lukt het mij absoluut niet om elke maand te sparen. Wat ik in plaats daarvan doe is bij de boodschappen koopzegels bestellen. Het kost een beetje meer, maar in de zomer kunnen we er leuke dingen van doen en in de (toch al dure) decembermaand is het een leuk extraatje voor leuke cadeautjes voor de kinderen.
Hier hebben we geen droger in huis de xwasjes gaan aan de waslijn
Wat een goeie tips, dank je wel!
Goede tips. Ik vind het OV alleen belachelijk duur. Dat motiveert mensen niet om met het ov te gaan, gemiste kans van de overheid.
Mijn belangrijkste manier om te besparen is om mezelf niet in verleiding te brengen. Dus liever niet naar de Action gegaan bijvoorbeeld ; )
Handige tips. Zelf doe ik ook aan banksparen: elke keer als ik mijn pinpas gebruik, dan spaar ik 10% van het bedrag dat ik moet betalen.
Handige en volledige tips. Het sparen en besparen lopen hier op koers bgelukkig
Wij sluiten niet gauw abonnementen
Heb pas wel gedaan met tijdschrift maar dat sanen met me zus gedaan